Kaip įkvėpti save gaminti daugiau

Toks paprastas ir banalus procesas – kasdienė maisto ruoša. Vis dėlto, labai daug žmonių taip ir neprisijaukina prijuostės, neranda įkvėpimo terlionės procese ir gyvena valgydami arba maitindami vieni kitus „kažkaip“. Taip kurį laiką gyvenau ir aš. Mano santykiai su virtuve jau maždaug trejus metus buvo kažkur tarp meilės ir neapykantos. Mano protas man nuolat sako: „eik į virtuvę“, o siela šaukia „ne, ne, eik skaityti knygą, padėk man augti“.

Reikia paminėti, jog aš neužaugau šeimoje, kurioje būtų daug dėmesio skiriama maistui. Gal daugiau buvo kalbama apie kiekybę, o ne kokybę, dabar jau sunku prisiminti. Todėl visas santykis su maistu – mano darbas. Prisiimu atsakomybę už jo kūrimą.

Taigi, jau kurį laiką aš jaučiu, jog mano gyvenime šios dėlionės dalies labai trūksta. Kartais primenu sau, jog mano „bloginimas“ (ar ką aš čia veikiu) prasidėjo nuo noro užsirašyti receptus. Nuo labai, labai didelio susidomėjimo maistu. Nuo aistros. Paskui kažkaip viskas blėso, vėso… o atsiradus vaikui aš jau buvau tokia pavargusi ir išsikvėpusi, kad man mažiausiai rūpėjo barškinti puodais. Maistas tapo „tiesiog“ (ypatingai turint galvoje, kad per nėštumą priaugau 30 kilogramų, kuriuos po to reikėjo numesti) arba liekninantis/tukinantis ir t.t.. Taip aš visiškai atsijungiau. Jei ir gamindavau, tai tik todėl, kad reikia, o ne todėl, kad noriu. Na, o kai pradedi gyvenime daryti tik reikia dalykus… subyra visa visuma, kitose gyvenimo srityse prasideda irimo procesai. Tokia sielos erozija.

Na, o visa tai aš pasakoju vien todėl, kad tikrai žinau, jog nekokybiškas santykis su maistu ir jo ruošimu nutiko ne man vienai. Žinau, kad daug žmonių taip gyvena, kai kurios moterys kotletus daro iš pareigos, kad vyrai nepabėgtų arba gamina dėl vaikų. Trūksta aistros, viską užlieja automatizmas. Taigi, šiandien pradedu naują savęs pažadinimo etapą (ar etapiuką) ir specialiai sakau apie tai garsiai, kad jau nebūtų kur trauktis. Noriu surasti tą pamestą chemiją, kurią kažkada turėjau. Noriu, kad maistas (kuris yra energija) būtų sveikatinantis. Kad jo procesas įkvėptų. Noriu gyventi tą lėtą, kokybišką savo svajonių gyvenimą ir viskas prasideda čia, mano virtuvėje. Kviečiu į kelionę kartu. Taigi, ką reikia daryti, kad įkvėpti save gaminti maistą ir valgyti namuose? Ko reikia, kad pats procesas tave trauktų, o ne būtų kasdiene prievole? Štai ką aš radau ir sugalvojau.

Bandyk įvairiausius produktus. Mano santykis su maistu labiausiai yra komplikuotas dėl to, kad aš nevalgau didžiosios dalies produktų. Negaliu nuryti ir net užuosti pieno produktų, ilgai nevalgiau žuvies (nors esu žvejo žmona ir dukra), nevalgau saldesnių vaisių, daugybė daržovių kvapų man kelia pasibjaurėjimą. Štai todėl, man labai sunku eiti į virtuvę su aistra. Dažniausiai ją greitai numuša koks nors kvapas. Vis dėlto, esu ne kartą skaičiusi, kad mes gebame pakeisti savo įpročius bei pamėgti produktus. Tik reikia juos ragauti ir ne po vieną kartą.

Įsigyk naujų virtuvinių įrankių. Mielų, gražių, stilingų, kokių tik patinka. Nauji įrankiai tikrai trauks į virtuvę, norėsis juos išbandyti. Man labai svarbus minimalizmas ir jo potemės įvairiose gyvenimo srityse, tad pabrėžiu, jog reikia įsigyti tik tikrai reikalingus daiktus, kuriuos naudosi daugybę kartų. Taip pat, gal kažkuriuos dalykus gali tiesiog atnaujinti? Svarbiausia emocija, kurią tai sukels. Turi suvirpėti širdis.

Pasidaryk virtuvės remontą. Niekas taip nepradžiugins šeimininkės, kaip nauja virtuvė. Jei įsigijus naujų ar atnaujinus senus virtuvės įrankius, noras gaminti dar neatsiranda, gali prireikti bent minimalaus virtuvės remonto. Dar dažais kvepianti virtuvė tikrai vilios ir kvies pabandyti. Neįsivaizduoju, kaip gali nesinorėti gaminti naujoje virtuvėje. Beje, dažnai nereikia viso generalinio remonto, užtenka pakeisti kelias detales, gal pasidėti mielų smulkmenų, užsiklijuoti sienos lipduką ar perdažyti kokią nors lentyną/spintelę. Apskritai, virtuvė turi tapti jaukia vieta būti. Jaukumą galima sukurti ir maloniais kvapais, garsais, vaizdais ar lietimu (pvz.: maloni namų tekstilė).

Pradėk nuo pačių paprasčiausių patiekalų. Nespausk savęs, neskubink, grožis ir kokybė dažnai slypi paprastume. Eik iš lėto, bet užtikrintai. Skubėk lėtai. Pradėk nuo pagrindų, jei jie puikiai sekasi, gali bandyti ir kažką sudėtingesnio. Svarbiausia greitai neperdegti ir nenusivilti savo gebėjimais. Dažnai žmonės sako, jog jiems nesiseka gaminti, nors būna pabandę tik vieną ar du kartus. Bet jie užtikrintai tvirtina, jog čia jau akivaizdus pralaimėjimas. Tai žinot ką? Taip nėra. Tiesiog per mažai kartų bandėt.

Nepasiduok jei nepavyko. Žinot kaip sakoma, reikia bent 9 kartus bankrutuoti, kad dešimtas verslas pasisektų. Taip ir visur kitur, o ypatingai virtuvėje. Ne veltui žinome, kad pirmas blynas būna prisvilęs. Svarbiausia, kad jam prisvilus tu nepabėgtum, visko nemestum. Nesėkmės bet kur yra normalu, o neklysta tie, kurie nieko nedaro ir nebando.

Nusistatyk kokį nors terminą. Kad ir simbolinį. Tiesiog, kad verstų tave judėti. Dažnai mums reikia terminų, kad palaikytų švelnią įtampą ir varomąją jėgą. Terminas gali būti pvz.: per mėnesį – tiek ir tiek receptų. Per metus, pagaminti iš visų turimų knygų po tam tikrą skaičių receptų ir pan. Pasitelk fantaziją Vaizduotės reikės ypatingai daug, norint paversti kasdienį maisto ruošimą smagiu ir nekankinančiu procesu.

Įsigyk gerą receptų knygą/susirask mėgstamą maisto tinklalapį ar tinklaraštį/ o gal įdomią Instagramo paskyrą? Pasiūla yra tokia didesnė nei mes galime aprėpti. Svarbiausia nepersisotinti, ieškoti tikrai įkvepiančių šaltinių. Man pačiai visada daug įdomiau matyti procesą, nei tobulai nufotografuotą rezultatą. Man norisi matyti kokia buvo gaminančiojo nuotaika, kokius jausmus jam kėlė ingredientų kvapai, ką jis vilkėjo, kaip pjaustė ar kokioje virtuvėje pasirenkamas būtent šis patiekalas. Tik kažkam atliepus mano viduje, aš noriu imtis būtent šio recepto.

Beje, į temą. Čia yra įdomi Instos paskyra, ji tikrai įkvėps pasigaminti naminių makaronų. Ir pagalvosit „na ir kas“? Bet jei tąkart į virtuvę žengsi ne iš reikalo, o su aistra – darbas bus atliktas.

Fiksuok savo kelionę. Žymėkis varneles, progresą, pagamintų patiekalų skaičių ar dar kažką kas tau atrodo įdomu. Svarbiausia paversti procesą smagiu. Pavyzdžiui aš mėgstu rašyti ir vizualinius dalykus, todėl atskiroje Instagram paskyroje dalinsiuosi visa kelione su kitais. Man taip lengviau fiksuojasi dalykai, lengviau ištransliuoti tam tikrus reikalus kitiems, o ypatingai įsivardinti sau. Be to, patinka matyti procesą. Šios dalies ypatingai laukiu, nes ji galbūt siesis su dar vienu gyvenimo projektu apie kurį, dar negaliu kalbėti, bet jis jau gyvena manyje. Taigi, laukia pakvaišusi kelionė su daug virtuvinių nuotykių. Aš visada norėjau truputį rašyti apie gyvenimą, truputį apie sijonus, ir truputį apie cukinijos lupimą. Tad… let the journey begin.

Prisimink, kad maistas yra tavo ir tavo šeimos sveikata, gausa ir gerovė. Tai kokią energiją į jį sudeda, maitina tavo šeimą. Jei sudėsi gausą, tai ir grįš. Šituo aš labai tikiu. Be to, kai studijavau ir mokiausi „Sveikatos ugdymą“ dėstytoja mums pasakojo, kad kai kurie mokslininkai ilgesnę moterų gyvenimo trukmę sieja su tuo, jog būtent jos dažniau gamina. Moterys intuityviai pasirenka sau tinkamus produktus, taip jų sveikata išlieka geresnė. Čia šiaip mintis gilesniam pamąstymui. Svarbiausia nepamiršti, kad tu – ne tarnaitė ir ne namų šeimininkė ta stereotipine prasme. Tu – gausintoja, kūrėja. Svarbu žiūrėti į maisto ruošą, kaip į kūrybinį procesą, kuriame gali gimti tobuliausi kūriniai. Toks taikomasis menas 😉 .

Taigi, tikiuosi, kad skaitančiajam buvo nors kiek įdomu. Tai tik pirmos įžvalgos, startinis paketas. O dabar leidžiamės į naują kelionę, kviečiu jus kartu, kad pačiai būtų drąsiau. Skanių, sveikų ir sąmoningų atradimų. Iki.

 

Nuotraukos:

Photo by Lizzie on Unsplash

Photo by Max Delsid on Unsplash

Photo by Harry Thaker on Unsplash

 

Snippets

2 comments

  1. Oi, labai laiku! Pas mane pastaruoju metu vyrauja mintis „Reikia valgyt – Reikia gamint“. Tikrai ne geriausias moto. : ))
    O bobulės, raitančios virtinukus, vaizdas turi kažką labai raminančio ir netgi užburiančio! 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.