Naujametė pavlova

Kai prieš Naujųjų sutikimą suneštiniam baliukui dalijomės kas ką gamins, mečiau sau iššūkį ir sutikau gaminti desertą. Iššūkį todėl, jog pati saldumynų beveik nevalgau. Mūsų namuose tai beveik neįmanomas reiškinys. Tad sprendimas ką būtent gaminsiu taip pat buvo labai sunkus, nes jeigu jau gamini tai reikia kažką tookio. Taip besklaidant recepčiukus, akis užkliuvo už seniai planuoto, bet taip ir niekada nesulaukusio savo progos deserto – Pavlovos. Panaršius, paaiškėjo, jog desertas pavadintas rusų balerinos Pavlovos garbei, kuri buvo tokia pat lengvutė, kaip ir pats desertas. Na, o mūsų namuose pavadinimas ir buvo įdomioji dalis. Visi svečiai vadino kaip tik norėjo, gaila, kad “perliukų” neužsirašiau. Na, o vyras iki šiol prisimena Naujųjų desertą kaip “kiaušinietį” (užuomina į vieną serialo “Draugai” seriją, kurioje Monika gamino Reičel gimtadienio proga kiaušinių desertą ir visi jo purtėsi). Na, o be vardų ir visos istorijos tai galiu iškart pasakyti, jog Pavlova nėra kažkoks super sudėtingas, super duper ypatingas patiekalas. Jau darydama galvojau apie kaimo bobutes, kurios eidamos šeimininkauti į vestuves turbūt plakdavo pusė dienos savom rankom ir pavlovas, ir morengus, ir kaip bevadintum – baltyminius saldėsius. Taigi pristatau – pavlova. Paprasta, bet ne prasta.

IMG_9185

Ingredientai:
7 kiaušinių baltymai;
300 g cukraus;
1 arbatinis šaukštelis krakmolo;
1 šaukštas baltojo vyno acto (galima ir 1,5 šaukšto);
Grietinėlės plakimui;
Uogų arba konservuotų vaisių (papuošimui).

IMG_9184 (2)

Atskyrę kiaušinių baltymus supilame į dubenį ir pradedame plakti plaktuvu. Iš pradžių lėtai, kad susidarytų putos, tada jau galima ir greičiau. Kai putos sustandėja ir jau turite masę (nors ir dar skystoką), pradėkite pilti cukrų. Tiesiog plakant toliau – po šaukštą. Supylus visą cukrų ir baltymams dar labiau sustiprėjus, beriame šaukštelį krakmolo ir šaukštą acto. Tada prasideda stebuklas. Baltymai pasidaro standūs ir blizgantys. Plakite tol, kol pasidarys tokie stiprūs, jog kai pakelsite plaktuvą į viršų, baltymų kalnų viršūnėlės išlaikytų formą. Tada ištieskite skardą kepimo popieriumi ir kraukite baltymus į krūvą. Aš sukroviau daug daug ir patryniau šaukštu per vidurį, todėl pavlova buvo gražios apvalios formos. Visą šį blyną pašauname į iki 130C įkaitintą orkaitę ir kepame 1,5 valandos nedarinėdami durelių. Pavlovai iškepus, išjungiame orkaitę ir paliekame stovėti per naktį (čia didysis pavlovos minusas, negali šovus į galvą, jog nori ko nors saldaus greitai pasigaminti). Prieš patiekiant, suplakame grietinėlę ir sudedame ant viršaus, papuošiame uogomis. Patariu nebandyti laimės su jau suplakta grietinėle, nes viskas tik nubėga (jau  rašau iš patirties), nepagailėkite kelių minučių! Tad skanios ir lengvos pavlovos bei saldžiausių Jums metų!

Snippets

4 comments

  1. Iškepti Pavlovą, tobulai paruošti grietinėlę -tai jau aukštasis pilotažas! Ne visoms pradedančioms pavyksta…Šaunu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.